כספי רכיב הפיצויים אלו בעצם כספים אותם הפקיד המעסיק. אותם כספים אמורים להיות משולמים לעובד אשר סיים את תפקידו, בהינתן נסיבות ספציפיות אשר מזכות אותו. חשוב להדגיש כי ישנן מספר סיבות שונות בגינן יחסי עובד-מעביד הגיעו לסיומם. בין אותן נסיבות נוכל למנות פרישה, פיטורין ולעיתים אף גם התפטרות. התכלית מאחורי אותם כספי פיצויים היא לשמש בתור "רשת ביטחון" במהלך התקופה בה עובד שסיים את תפקידו במקום עבודתו יהיה "בין עבודות". ניתן להגיד כי במהלך השנים האחרונות, נוצרה מעין נורמה חברתית לפיה לא מעט עובדים בוחרים לפדות את כספי רכיב הפיצויים שלהם כאשר הם נמצאים בתקופת מעבר בין עבודות. חשוב מאוד לדעת כי מדובר בחלק משמעותי מהפנסיה שלנו, ובמקרים מסוימים אפילו מעל שליש ממנה. כספים אלו בעצם מתווספים לסכום שנצבר בקרן, מגדילים את הקצבה הצפוי והם עשויים לתרום לרמת החיים הצפויה לנו לאחר הפרישה. עם זאת, לצד החשיבות האדירה מאחורי כספים אלו - עובד בהחלט עשוי להחליט למשוך אותם ממגוון סיבות אפשריות כמו מצוקה כלכלית, צורך מיידי בכסף, מימון של טיפול רפואי וכדומה.
בהתאם לחוק הפיצויים, עובד אשר פוטר ממקום עבודתו או לחילופין, עבודתו תמה מיוזמתו בנסיבות המזכות (כמו הרעת תנאים מוחשית לצורך העניין) בהחלט זכאי על פי דין לתשלום פיצויים מהמעסיק אחרי שהשלים שנת עבודה לפחות. במקרים חריגים, בית הדין רשאי לקבוע כי עובד אינו זכאי לפיצויים, כמו למשל במקרים בהם התקיימה הפרת משמעת חמורה.
רגע לפני שנסביר לכם באילו תנאים נוכל למשוך כספי פיצויים בלי מס - הרי שעלינו להבין בהינתן אילו תנאים נוכל לשחרר את אותם כספי פיצויים מלכתחילה. ובכן, התנאי הראשון של זכאות למשיכת אותם כספי פיצויים הוא בעצם בהתאם להוראות חוק פיצויי הפיטורין או לסירוגין, בהתאם להסכם העובד מול המעסיק שלו. התנאי השני הוא כמובן סיום מוחלט של יחסי עובד-מעביד. כל עוד יחסים אלו לא תמו במלואם, הכספים עדיין בבעלות מלאה של המעסיק, וזאת למרות שהם מופקדים בחיסכון הפנסיוני של העובד. עם זאת, בהינתן עמידה בשני התנאים הללו, עובד בהחלט יכול להגיש בקשה לחברת הניהול (או חברת הביטוח), ולמשוך את כספי רכיב הפיצויים.
את משיכת רכיב הפיצויים נוכל לבצע בצורה פשוטה מול המוקד של הגוף הפיננסי. נוכל גם לעשות זאת בצורה עצמאית לגמרי באתר האינטרנט של החברה שאחראית על קרן הפנסיה שלנו. חשוב לציין כי עבור המשיכה, נצטרך להציג אישור מעסיק עבור שחרור הכספים. בנוסף, נצטרך להציג גם טופס סיום העסקה, פרטים מזהים וכמובן גם טופס 161 של מס הכנסה, וכל זאת לצד בקשת משיכה. חשוב להדגיש כי אם אין ברשות העובד אישור מעסיק עבור שחרור כספים, לאחר ארבעה חודשים ממועד סיום העסקה יהיה העובד זכאי לתחילת תהליך משיכת פיצויים.
משיכת כספי פיצויים זו למעשה הדרך המקובלת למשיכת כספים ללא תשלום מס. לפי החוק, כל חוסך זכאי לפיצויים בגובה משכורת חודשית אחת בהתאם לכל שנת עבודה שהשלים במלואה. אולם, חשוב לציין כי הגובה המקסימלי של השכר הפטור ממס עומד על סך של 12,640 שקלים (נכון לכתיבת שורות אלה). כל אלו שהרוויחו מעבר לכך במהלך השנה יהיו חייבים במס. במידה והחוסך בתנאים של משיכה ללא מס, עליו לגשת למס הכנסה על מנת לקבל מסמך הפוטר אותו מתשלום עבור הפיצויים, ולשם כך יצטרך קודם לכן להביא עימו טופס 161. מי שאין ברשותו טופס כזה, יכול להביא מסמך המפרט על הצבירה שלו בקרן, ואילו על בסיס אותה צבירה יוכל לקבל את הפטור. חשוב מאוד להדגיש כי בעת הגשת בקשת המשיכה לקרן על החוסך לצרף אישור מטעם מס הכנסה.
כאמור, משיכת כספי פיצויים אינה כרוכה במס רק עד גובה מסוים. אמנם, חשוב להדגיש כי קיימות אפשרויות נוספות של משיכת פיצויים ללא מס:
• משיכת כספים שהופקדו מוקדם משנת 2,000 - עד שנת 2,000 היה אפשרי למשוך את מלוא הכספים שנצברו בקרן פנסיה ללא תשלום מס. לפיכך, כל מי שברשותו כספים שהופקדו לפני שנת 2,000 יוכלו למשוך אותם ללא תשלום מס. גם כאן חשוב לנו להבהיר כי כל משיכה מקרן הפנסיה מפחיתה את הקצבה החודשית שהולכת להתקבל בפועל לאחר הפרישה.
• היוון חלק מהקצבה - גם אלו שהקצבה שלהם אינה גבוהה, עדיין יוכלו לקבל סכום אחד גדול עבור מטרות שונות. הדרך לעשות זאת היא על ידי היוון של חלק מהקצבה. מי שמעוניין לעשות זאת, יכול להוון עד רבע מהקצבה הצפויה שלו, עבור פרק זמן של עד 5 שנים.
ניתן לשחרר את כספי הפיצויים ואפילו להימנע מתשלום מס, אך נצטרך קודם לכן לדעת על כל התנאים לעשות זאת - ולכן החלטנו להסביר לכם בכתבה זו כל מה שתצטרכו לדעת על נושא זה.
השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך יום עסקים!
השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך יום עסקים!