כמעט רבע מיליון תושבים במדינת ישראל סובלים מפיברומיאלגיה, בעיקר נשים שכן, פיברומיאלגיה היא מחלה כרונית אשר מתלווה אל כאבי שרירים מפושטים, עייפות משמעותית, כאבי ראש, הפרעות שינה, בעיות בריכוז, חולשה, כאבי מפרקים וכיוצא בכך. עד לא מזמן, מערכת הרפואה במדינת ישראל לא לקחה ברצינות את החולים בפיברומיאלגיה, בעוד כי יחד עם חלוף השנים האחרונות הדבר השתנה בצורה משמעותית וכיום, המודעות למחלה גברה בצורה ניכרת ובעקבות זאת, גם המענה הרפואי שניתן לחולים. עם זאת, מה לגבי הזכויות השונות המגיעות לחולים? ובכן, עד לפני זמן קצר, גם שם לא קיבלו מענה החולים, ורבים מהם התקשו לקבל קצבת נכות מטעם המוסד לביטוח לאומי, אך במהלך השנים האחרונות גם בתחום זה חל שינוי משמעותי בעוד כי כיום, כאשר מדובר על פיברומיאלגיה ביטוח לאומי הוא הגוף אליו יש לפנות.
למעשה, מדובר על סעיף שכל תפקידו הוא להעניק מענה למרבית החולים ונכון להיום, בהתאם להודעת המוסד לביטוח לאומי, יישומו נבחן בפועל. כמו כן, על פי סעיף זה, חומרי הנכות בקרב חולי פיברומיאלגיה תקבע על פי 3 פרמטרים עיקריים:
1. חומרת התסמינים - התיעוד הרפואי של החולה נבדקת, לצד משך הזמן שבו קיים תיעוד לסימפטומים השונים וכן גם לחומרת הכאב.
2. רמת התפקוד - רמת התפקוד נבדקת באופן בו בוחנים לעומק את השלכות המחלה על התפקוד בבית, התפקוד בסביבת העבודה וכן גם התפקוד החברתי.
3. טיפול רפואי - בפרמטר זה, בודקים את הטיפולים השונים אשר ניתנו לחולה, ואת רמת השפעתם על מצבו הבריאותי של החולה.
גם באשר לקביעת אחוזי הנכות, הכוונה העיקרית הייתה שהסעיף הייעודי יקנה לחולי פיברומיאלגיה עד ל-50% של נכות רפואית, ללא כל תלות בליקויים נוספים, כפי שהיה בעבר. במילים אחרות - החולים יוכלו לקבל את הקצבה גם במידה ומדובר על המחלה היחידה שלהם.
כפי שציינו קודם לכן, כאשר מדובר על פיברומיאלגיה ביטוח לאומי הוא הגוף אליו יש לפנות שכן, ראוי לציין כי קביעת הזכאות מתבצעת בשני שלבים עיקריים. השלב הראשון הוא קביעת אחוזי הנכות בוועדה רפואית מטעם המוסד לביטוח לאומי. זאת בעוד כי מינימום האחוזים הנדרש לחולי פיברומיאלגיה לצורך קבלת הקצבה עומד על 40% נכות, ו-50% נכות למי שהוגדרה כעקרת בית. זאת בעוד כי השלב השני בא לידי ביטוי בקביעת אובדן כושר עבודה בוועדת שיקום ייעודית. למעשה, מדובר על קביעה אשר מתבצעת בהתאם לבדיקה תפקודית ותשאול, תוך כדי התייחסות להמלצתו הרפואית של רופא מטעם המוסד לביטוח לאומי. נוסף על האמור, חשוב להזכיר כי אין אחידות בכל הסובב סביב קביעת זכאות לחולי פיברומיאלגיה, בעוד כי הדבר תלוי בחומרת המחלה אצל כל אחד וכן גם בהתנהלות נכונה במסגרת הגשת התיק הרפואי והופעה בפני הוועדות הרפואיות השונות.
חולי פיברומיאלגיה שמעוניינים לקדם ולזרז את הזכאות שלהם לקבלת קצבת נכות יצטרכו להתכונן בהתאם טרם הגשת התביעה ובמילים אחרות - ההמלצה שלנו תהיה לרכז את התיעוד הרפואי העדכני, לרבות כאשר מדובר על תיעודים רפואיים רלוונטיים מגופים כמו מרפאת כאב, מרפאה ראומטולוגית, לצד מידע על טיפולים שונים שניתנו במסגרת סדרת הטיפולים, הערכת כאב ובמילים אחרות - כמה שיותר נתונים מקיפים הסובבים סביב מצב המחלה ורמת השפעתה על תפקודו של החולה.
כמו כן, חשוב לזכור כי כאשר מדובר על מחלת הפיברומיאלגיה, הרי שבמרבית המקרים מדובר על מחלה שאינה ניכרת כלפי חוץ, בעוד כי ברוב המקרים אין בדיקות מעבדה או לחילופין הדמיות שבהם ניתן להבחין בממצאים חריגים. משכך, במסגרת קביעת הזכאות, נלקחים בחשבון מספר עקרונות מפתח מרכזיים, ביניהם התלונות של כל חולה, האופן בו כל חולה חווה את המחלה, הסימפטומים המתלווים אל המחלה והפגיעה בשגרת החיים התקינה שכן, כל אלו צריכים לבוא לידי ביטוי בתיעוד ובמידע רפואי. משכך, קיימת חשיבות עליונה לתכנון מוקדם טרם הגשת התביעה. נוסף על האמור, עליכם לזכור כי ניתן לערער על החלטת המוסד לביטוח לאומי, ובתום דחיית הערעור, עומדת בפניכם האפשרות להגיש ערעור בשנית ולהיבדק מחדש בחלוף הזמן. באופן כללי, בין אם מדובר על חולים שזכאים לקבלת קצבה חלקית ובין אם מדובר על חולים שניסו לקבל קצבה בעבר ללא הצלחה, או כאלה שלא ניסו אי פעם, הרי שכעת מומלץ לבחון בשנית את עניין הזכאות ולהתחיל לטפל בעניין.
חולי פיברומיאלגיה אף זכאים לקצבת הביטוח הלאומי, בנוסף לקצבת הנכות מקרן הפנסיה, גם באופן זמני וגם קבוע. זאת בעוד כי לכל מבוטח יש תקנון קרן פנסיה אישית ועליו לענות על כל תנאי הזכאות. למעשה, את התביעה לקרן הפנסיה יש להגיש לחברת הביטוח שמנהלת לכם את הפנסיה, בעזרת טופס ייעודי, לצד אישורים רפואיים רלוונטיים. בנוסף, חשוב לזכור כי בשונה מהביטוח הלאומי, לקרן הפנסיה ישנם הייחודיים לה, ועדה רפואית במרבית המקרים, ומגוון רופאים שתפקידם הוא לקבוע את הזכאות בסופו של תהליך. זאת בעוד כי גובה הקצבה במקרים שכאלה נגזר מגובהו של שכר המבוטח ועד לגובה של 75% ממנו. לצד קרן הפנסיה, ראוי לציין כי לחולה פיברומיאלגיה אשר מבוטח בביטוח מנהלים למצב של אובדן כושר עבודה, הרי שהוא רשאי לתבוע גם את הביטוח. בסופו של יום, חולי פיברומיאלגיה הם אנשים עם זכויות, בעוד כי השאלה שחוזרת על עצמה שוב ושוב היא האדם הם אכן מודעים לכך, ויודעים כיצד לממש אותם? שכן, בסופו של יום, מדובר על הליכים מורכבים שכרוכים בסבחת רבה שכן, זוהי הסיבה המרכזית לכך שמומלץ לפנות לגורם מקצועי שיסייע בביצוע המטלה.
השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך יום עסקים!
השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך יום עסקים!