לפי סעיף 238 לחוק הביטוח הלאומי, קיימים ארבעה תנאים בהם אדם צריך לעמוד על מנת להיות זכאי לקבל קצבת שאירים:
• התנאי הראשון - במקרים בהם מדובר בזכר, התנאי הראשון מתקיים במקרים בהם המנוח היה תושב ישראל בעת פטירתו. כך גם באשר לאלו שלא נולדו בארץ ועלו למדינת ישראל לפני גיל שישים ושתיים. אם מדובר בנקבה, התנאי הראשון מתקיים במידה והייתה בעת הפטירה תושבת ישראל או לחילופין, עלתה ארצה לפני גיל שישים. בנוסף, יש צורך שהיא תענה על אחד מהקריטריונים הבאים - הייתה עצמאית או שכירה, אינה נשואה, או היא נשואה אך בעלה לא מבוטח בהתאם לגיל עלייתו, והיא מקבלת קצבת נכות כללית או עגונה בהתאם למוגדר בחוק.
• התנאי השני - התנאי השני מתקיים כאשר הנפטר או הנפטרת השלימו תקופת ביטוח - שניים עשר חודשים לפחות לפני תאריך הפטירה, עשרים וארבע חודשים (רצופים או לא רצופים) לאורך חמש השנים האחרונות לפני הפטירה או לחילופין, שישים חודשים בתקופה של לפחות עשר שנים לפני הפטירה, או מאה ארבעים וחמישה חודשים לאורך שתיים עשרה השנים שלפני תאריך הפטירה.
• התנאי השלישי - התנאי השלישי מתקיים אם מגיש הבקשה נמנה עם שאיריו של המנוח. אלמנה נחשבת למי שהייתה נשואה (או ידועה בציבור) לפחות שנה לפני שהמנוח הלך לעולמו. אם מדובר באישה שחיה בנפרד מבעלה, היא נמנית בין שאיריו של המנוח במידה ותקופת הפירוד הייתה קצרה משלושים ושישה חודשים לפני תאריך הפטירה. בנוסף, תנאי זה מתקיים אצל בני זוג פרודים במידה והאישה חיה עם בעלה המנוח במהלך שנתו האחרונה בחיים, או אם המנוח נשא במזונות שהיה חייב בהתאם לפסק דין מסוים.
• התנאי הרביעי - התנאי הרביעי מתקיים אם המנוח שילם דמי ביטוח לאומי כחוק במהלך חייו. מנגד, אם המנוח פיגר בתשלום דמי הביטוח, זכותם של הזכאים לקבלת קצבת השאירים תיבחן.
שאיריו של מבוטח אשר שילם את דמי הביטוח הלאומי במלואם לאורך עשר שנים ומעלה, בהחלט זכאים לקבל תוספת עבור כל שנת ביטוח בגובה של כ-2% מכלל סכום הקצבה. חשוב להדגיש כי הסכום המקסימלי של התוספת לא יכול לעלות על 50% מגובה הקצבה עצמה.
רגע לפני שתחפשו אחר מחשבון קצבת שאירים, חשוב מאוד לדעת כי סכום הקצבה נקבע בהתאם לגיל האלמן או האלמנה, וכמובן גם בהתאם למספר הילדים שהנפטר או הנפטרת הותירו אחריהם. להלן פירוט של סכומי הקצבה לחודש כפי שפורסמו באתר המוסד לביטוח לאומי, נכון לכתיבת שורות אלו:
מי מקבל את הקצבה?
מהו גובה הקצבה החודשית?
אלמן (או אלמנה) בין גיל 40 ל-50, ללא ילדים כלל
קצבה בגובה של 1,167 ש"ח
אלמן (או אלמנה) בגיל 50 ומעלה, ללא ילדים
קצבה בגובה של 1,554 ש"ח
אלמן (או אלמנה) שגילם הוא מעל 80
קצבה בגובה של 1,641 ש"ח
אלמן (או אלמנה) ולהם ילד אחד
קצבה בגובה של 2,283 ש"ח
אלמן (או אלמנה) עם שני ילדים ומעלה
קצבה בגובה של 3,012 ש"ח
חשוב מאוד לדעת כי את הקצבה מתחיל הזכאי לקבל חודש לאחר תאריך הפטירה, והיא משולמת מדי 28 לחודש. כמו כן, לאחר שעברו עשר שנים מתאריך תחילת קבלת קצבת השאירים, אלו המקבלים אותה זכאים לתוספת של כ-2% מדי שנה. במידה ולמנוח לא היה בן זוג בעת פטירתו אך כן היו לו ילדים, הם זכאים לקבל את הקצבה. מעבר לכך, חשוב מאוד להדגיש כי קצבה זו אינה באה על חשבון קצבת זקנה. במילים אחרות - גם אם אלמנה או אלמן מקבלים קצבת זקנה, אין זה אומר שאינם זכאים לקבל קצבה מסוג שאירים. אולם, בעוד כי קצבת זקנה ניתנת במלואה, בהינתן מצב בו זכאי מקבל גם אותה - קצבת השאירים תינתן בגובה של כ-50% מהסכום לו המקבל זכאי בפועל.
על מנת להתחיל לקבל קצבה מסוג שאירים יש למלא טופס תביעה, אותו נוכל לקבל בכל סניף של ביטוח לאומי או לחילופין, נוכל להוריד אותו ישירות מאתר האינטרנט. כדאי מאוד להשתדל להגיש את התביעה במהלך השנה הראשונה לפטירה, זאת על מנת שהתהליך יהיה הרבה יותר פשוט. אולם, כדאי לדעת כי גם אם התעכבתם עם התהליך שלכם והגשתם את התביעה מאוחר יותר, זה לא אבוד - עדיין תוכלו לקבל את הכספים של אותה שנה רטרואקטיבית, אם כי חשוב להדגיש כי לא תוכלו לקבל יותר מאשר שניים עשר חודשים לאחור.
אין ספק כי הבשורה על לכתו של אהוב היא קשה מנשוא, ולצד כל ההתמודדות עם האבל והאובדן - כעת גם ייתכן כי נקלע למצוקה כלכלית בעקבות המציאות החדשה אליה אנחנו חייבים להתרגל. כדי להמתיק את הגלולה המרה, ולאפשר למשפחות להמשיך לחיות ולהתקיים בכבוד, ביטוח לאומי משלם מדי חודש קצבה - עליה החלטנו להסביר לכם לאורך כתבה זו.
השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך יום עסקים!
השאירו פרטים ונחזור אליכם תוך יום עסקים!